L'ex-director republicà de la Caixa, Josep Boix i el net de Terence MacSwiney, protagonistes de la Nit de la Memòria-Premis 2015 de la Comissió de la Dignitat

La Comissió de la Dignitat a la Nit de la Memòria, exigeix que la Caixa restitueixi simbologia catalana suprimida i l’honor d’ex-dirigents represaliats per Franco

Els premiats enguany són l’AMiH de Manresa, el Col•lectiu Republicà del Baix Llobregat i l'AVRF de Tarragona

La Comissió de la Dignitat ha fet arribar la seva petició, a l’actual direcció de la Caixa, perquè es restitueixin els elements de simbologia catalana que decoraven la façana de la Seu principal de la institució a la Via Laitena. Aquests elements foren eliminats pel franquisme i mai restituïts.

A nit de la Memòria s’ha fet un homenatge “In memòriam” a Maurici Serrahima i Camin 1870-1951 i Josep Boix i Raspall  1887-1973 - respectivament president i director general de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i Estalvis de Catalunya i Balears abans del 1939- que van ser destituïs i represaliats pel franquisme al final de la Guerra Civil. Aquests dirigents de la Caixa van tenir una actitud de valent defensa de la Generalitat i dels valors republicans i de la dona treballadora, que mai no ha estat prou valorada.

Els premiats enguany són l’Associació Memòria i Història de Manresa, el Col•lectiu Republicà del Baix Llobregat i l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona, tots ells per la seva excel.lent labor de recuperació de la Memòria Històrica i dels valors republicans i catalanistes a Manresa, al Baix Llobregat i Tarragona respectivament.

Enguany, la Nit de la Memòria s'ha realitzat amb un sopar al Restaurant Núria, a Canaletes de Barcelona, local històric del catalanisme d’esquerres en ser l’antiga seu del diari La Rambla de Josep Sunyol, autèntic impulsor del catalanisme d’esquerres a l’entrada de la II República.

 

La Comissió de la Dignitat porta el net de Terence MacSwiney a Barcelona per a la Nit de la Memòria

Els dies 3 i 4 de març la Comissió de la Dignitat ha convidat el nét de Terence MacSwiney, el professor Cathal Brugha, a Barcelona per participar en la Nit de la Memòria al Restaurant Núria i altres actes.


Terence MacSwiney va ser un lider destacat del moviment republicà irlandès. Va accedir a l'alcaldia de la ciutat de Cork en ocasió de l'assassinat de l'alcalde anterior a mans de l'exèrcit britànic. MacSwiney va ser detingut poques setmanes després d'accedir al càrrec i de seguida va encetar una vaga de fam, episodi tràgic que va acabar amb la seva mort a finals d'octubre 1920. En produir-se la mort de MacSwiney, a la societat catalana, i arreu del món, s'hi va produir una onada de solidaritat. A la Plaça Catalunya s'hi va ajuntar una gernació, tal com recull un article de Salvat Papasseit al Diari de Terrassa. El sindicat CADCI i la Unió Catalanista van enviar un curiós regal a la filla de MacSwiney, Maire MacSwiney, mare del Cathal que ara ens visitarà. Li van regalar una nina de porcellana que actualment es troba al Museu de Cork. 

En ocasió del Centenari de l'Easter Uprising de 1916, la CdelaD organitza aquest tribut a la memòria de Terence MacSwiney, que serà homenatjat al sopar de la Nit de la Memòria i amb una recepció al Parlament de Catalunya el dia  4 a les 9.30h. Igualment, es va fer una ofrena floral a l'estàtua de Macià, a la Plaça Catalunya el dia 4, a les 12.30 del migdia.

FUNERAL OF TERENCE McSWINEY CORK HUNGERSTRIKER