BTV.cat:

Presenten una nova bandera associada al Tricentenari

 

 

 

 

S’ha presentat al Museu d’Història de Catalunya el projecte Bandera Negra 2014

 

El vexil·lòleg Josep Porter-Moix i el dibuixant de recreació històrica Francesc Riart certifiquen aquest estendard pel Tricentenari

 

Aquesta iniciativa forma part de la campanya de recuperació de les banderes històriques de la Guerra de Successió i la seva difusió pel proper Onze de setembre en que la Fundació Reeixida prendrà part.

 

Avui a les 12 del migdia s’ha presentat al Museu d’Història de Catalunya, una Bandera Negra certificada i aprovada pels personatges més doctes en la matèria, dins del projecte “Banderes dels nostres pares”.,,La idea que ha engegat aquest any la Fundació Reeixida (fins ara Comissió del Centenari de l’Estelada), és la de seguir la feina de recuperar la memòria històrica que va començar l’any 2008 amb l’objectiu de fer popular la bandera estelada i els personatges que l’han envoltat en totes les èpoques. De fet aquest és un objectiu més que complert ja que a dia d’avui la bandera de l’estel solitari és present arreu del país, i el creador de l’ensenya ja té tres places dedicades a ell, Vic, Girona i Barcelona, les exposicions explicant-se el significat encara volten, i es va editar un llibre on se n’explica la història.

 

Aquest any a través de la Fundació Reeixida es vol treballar amb la simbologia no prou coneguda i explicada lligada al Tricentenari. Plantejant-se l’estudi i redisseny d’alguns d’aquests estendards amb la intenció de recuperar el seu significat històric com a restitució del patrimoni nacional.

 

La Bandera Negra certificada avui al Museu d’Història de Catalunya, porta una Creu en aspa blanca al centre sobre camp negre, amb addició de l’estel de cinc puntes a la banda del pal i alineada en paral·lel al costat de l’aspa i a l’alçada del seu vèrtex.

 

La Creu que s’inspira en la creu del martiri de santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i que ja figura en l’estendard històric que avui també han recuperat l’ajuntament de Barcelona i l’associació de recreació històrica de la Coronel·la. El camp negre és el mateix de la històrica «Bandera Negra», senyal que a Catalunya s’ha alçat en diverses ocasions durant la història i que, tot i no representar a cap regiment o institució militar, ha estat usat per alguna d’aquestes. Gràcies al disseny fet servir en ella s’entreveuen dues V, una de Victòria i l’altre de V Votar, a més del lateral on es veu l’estel que té la forma del triangle i l’estel de la bandera independentista.