ino1.jpg in05
 
 
i_portada
 

 

 

El paisatge de la crisi a través d’una mirada col·lectiva

 

 

Es publica a internet un reportatge que recull el resultat del recorregut fotogràfic sobre el paisatge de la crisi.

 

Una experiència d’observació col·lectiva del paisatge com a eina d’aprenentatge fotogràfic que genera nous materials per a la sensibilització ciutadana.

 

La crisi econòmica deixa veure fàcilment les seves conseqüències arreu del territori. Sovint en veiem imatges als mitjans de comunicació però encara poques vegades se'n fa una mirada més àmplia des el nostre entorn més proper, fugint de les imatges més típiques.

 

El matí del diumenge 24 de març 6 persones amb una càmera fotogràfica varen dur a terme un recorregut per diferents entorns urbans i periurbans del Vallès. Polígons industrials, infraestructures a mig construir, estructures inacabades, un càmping abandonat, un restaurant en runes, parets tapiades ... exemples concrets i propers de l'impacte de la bombolla immobiliària sobre el paisatge metropolità que sovint ens passen desapercebuts. Els llocs eren premeditats, per no així la mirada. No es buscava l’exhaustivitat sinó únicament un recull parcial, puntual i fugaç, a un territori que ha arribat per quedar-se... almenys per una bona temporada. Es tracta d’un conjunt d'espais que associem a la decadència pròpia del moment, però que a través de la mirada fotogràfica poden convertir-se en obres d'art i alhora esdevenir un mecanisme per a la reflexió sobre les noves oportunitats que generen.

 

De totes les imatges preses, se’n presenta ara un ampli recull ordenat amb més de 300 fotografies, a través de les quals descobrir i reconèixer aquests espais i alhora sensibilitzar a la ciutadania sobre els reptes que ens plantegen. La publicació del reportatge és la culminació d’una experiència d’aprenentatge que vol alhora generar un material d’interès col·lectiu.

 

Aquest és el resultat del segon recorregut organitzat pel fotògraf Lluís Brunet, el geògraf Maties Serracant i l’ADENC, amb el suport de Vilaweb, en el marc d’un cicle pensat per treballar a partir de la imatge i el coneixement, ajudant-nos a descobrir el paisatge, reconeixent-hi la nostra història i les dinàmiques socials, econòmiques i polítiques que l’han determinat.

 

Els recorreguts fotogràfics volen posar en pràctica i ampliar els coneixements fotogràfics mitjançant una temàtica concreta que experts en la matèria (geògraf, pagesos, fotògraf, enginyers, etc.) presenten amb una visió critica. A través d’aquest coneixement s’aconsegueix una millor comprensió dels llocs i els paisatges per tal de treure'n millors resultats fotogràfics. ,,El proper recorregut fotogràfic se centrarà en “L’aigua i el Llobregat” i tindrà lloc el diumenge 19 de maig. El recorregut comptarà amb el guiatge de Toni Freixes, hidrogèoleg, així com amb el fotògraf Lluís Brunet i el geògraf Maties Serracant. La vall del Llobregat, més enllà del seu interès hidrològic, ecològic i econòmic, és un element bàsic en la ordenació territorial de Catalunya. L’aigua i els aspectes hidrològics seran el fil conductor del recorregut, però també tots els aspectes directament o indirectament relacionats, com els culturals (històrics, arquitectònics...), econòmics i ambientals. 

 

 

 

Fotografies: Jordi Vinyets, Llibert Manent, Lluís Brunet, Maties Serracant, Montserrat Subert i Rosa Ribell

Textos: Maties Serracant

Selecció fotogràfica, disseny i programació: Lluís Brunet

 

.